Begeleiding bij angst

Van angsten willen we het liefst zo snel mogelijk af. Onze strategie is vermijden en bestrijden. Afleiding zoeken. Afreageren. Helpende gedachten zoeken: ik hoef niet bang te zijn, ik kan het! Deze strategie├źn werken meestal tijdelijk.

Als haptotherapeut begeleid ik veel mensen met angsten en zorgen. Mijn aanpak is je leren om te gaan met je angsten. Er ruimte voor maken. Ze gaan voelen en erkennen. Lichamelijk en geestelijk, omdat die twee een sterke wisselwerking hebben. Het doel van de sessies is een lichter leven.

Ons lichaam is een belangrijke bondgenoot. Hoe meer je verbonden bent met je lichaam, hoe steviger je staat, hoe minder grip angst op je heeft. Het is je lichaam dat je laat weten dat je bang bent (klam zweet, steen in je buik, trillende benen). Kun je die verschijnselen toelaten, dan komt er weer ruimte voor andere gevoelens en gedachten.

Geen angst komt voor niks. Achter iedere angst zit een behoefte. Een angst of zorg zegt altijd dat je ergens jezelf kwijt bent geraakt. Dat je over je grenzen gaat of dat je koers niet bij je past. Zodra je dat weet kun je kijken of je andere keuzes kunt maken.

Ik ben jaren naar een psycholoog gegaan. Daar heb ik inzicht gekregen in mijn negatieve denkpatronen. Ik leerde ze tegenspreken. Maar het tegenspreken blijft voor mij een mentaal gebeuren. Terwijl angst ook in mijn lichaam zit.