Hoe het werkt

Haptonomie gaat uit van de wijsheid van het lichaam dat constant signalen geeft. Als je die leert te verstaan, krijg je helderheid over jezelf. Ga je over je grenzen of respecteer je ze? Houd je afstand tot anderen of kan het niet dichtbij genoeg? Waar merk je dat eigenlijk aan?

Tijdens de sessies vraag ik je te voelen wat er in je lichaam gebeurt bij verschillende posities; als we naar elkaar toe of van elkaar af gericht zijn, ver of iets minder ver uit elkaar zitten, als je frontaal in beeld bent of als ik je maar net kan zien. Hoe je reageert biedt een aanknopingspunt om verder te kunnen. Ben je bijvoorbeeld geneigd om over je grenzen te gaan, dan kun je leren dat je je grenzen kunt voelen. Vervolgens oefen je om meer naar dat gevoel te gaan luisteren.

Je lichaam geeft feilloos aan hoe je op dat moment bent en hoe je in het leven staat. Het laat ook weten wat je nodig hebt.

Je onderzoekt met mijn hulp wat je voelt en denkt. Het doel van de sessies is dat je je bewust wordt van wanneer je vastloopt. Je gaat experimenteren hoe het is om uit je gebruikelijke patroon te stappen en het anders te doen.