Hoe het werkt

Haptonomie gaat uit van de wijsheid van het lichaam. Het lichaam liegt niet. Het geeft constant signalen. Als je die leert te verstaan, krijg je helderheid over jezelf. Ga je over je grenzen of respecteer je ze? Houd je afstand tot anderen of kan het niet dichtbij genoeg? Waar merk je dat eigenlijk aan?

Tijdens de sessies gaan we letterlijk met posities aan de gang. Dichterbij elkaar zitten, verder af,  naar elkaar toe of van elkaar afgekeerd.  Hoe je reageert zegt veel over je basale gedragspatronen en biedt een aanknopingspunt om verder te kunnen. Ben je bijvoorbeeld geneigd om over je grenzen te gaan, dan kun je leren dat je je grenzen kunt voelen. Vervolgens oefen je om meer naar dat gevoel te gaan luisteren.

Bij haptotherapie word je aangeraakt. Ook daardoor ga je merken hoe je in de wereld staat. Raak je gespannen of ontspant het? Trek je je terug of maak je contact? Aangeraakt worden kan goed doen. Vergelijk het met een bemoedigend schouderklopje of een troostende arm die ervoor zorgt dat je in verbinding komt met jezelf en die ontspanning geeft.

Je lichaam geeft feilloos aan hoe je bent en hoe je in het leven staat. Het laat weten wat je nodig hebt.

Het is belangrijk dat je zelf in beweging komt door wat je voelt en denkt te onderzoeken. Het doel van de sessies is dat je je bewust wordt van waarin je vastloopt. Je gaat experimenteren hoe het is om uit je gebruikelijke patroon te stappen en het anders te doen.